Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herentals herdenkt 80 jaar Bevrijding op 22 en 23/9 : volle aandacht

Herdenking Bevrijding Herentals  - foto Ludo Torfs

De vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – organiseert in samenwerking met   het 29 Bataljon Logistiek Grobbendonk, militaire oldtimer vereniging Spearhead vzw, de stad,  en de basisscholen (W)Onderwijs kOsh en Ibis, de herdenking van 80 jaar bevrijding van Herentals met een reeks activiteiten op zondag 22 en maandag 23 september.

WO2-tentoonstelling op zondag 22 september 2024 in zaal ’t Hof Grote Markt van 14:00 tot 16:00 uur

Aan de tentoonstelling met als thema ‘de Bevrijding van de Kempen in september 1944’ nemen 15 vaderlandslievende verenigingen deel uit de regio Nete en Aa. Zij tonen op 45 grote posteraffiches hun werking en activiteiten die zij organiseren aan de hand van foto’s en korte begeleidende teksten. Ook de geschiedenis van de bevrijding van hun gemeente wordt in beeld gebracht. Zo krijgt de bezoeker van de tentoonstelling te zien wat er zoal in de Kempen is gebeurd tijdens de bevrijdingsperiode van september 1944, nu 80 jaar geleden.

Om het half uur worden er 4 korte films getoond die een inzicht geven in de bloeiende  herdenkingstradities die de laatste jaren in de Kempen terug meer waardering krijgt:

film 1 : de herdenking van 40 jaar Bevrijding van Herentals uit het jaar 1984
Deze video toont hoe de bevrijdingsfeesten zoals die 40 jaar geleden op een grootse en uitbundige wijze werden gevierd door de ganse bevolking van Herentals.
Er zijn ook interviews opgenomen van de toen nog levende oud-strijders en politieke gevangenen die hun getuigenis vertellen van wat ze tijdens de oorlog hebben meegemaakt.
 

film 2 : de intergemeentelijke herdenkingstocht van 8 mei 2022 naar de crashsites van neergestorte militaire WO2-vliegtuigen  in Olen, Herenthout en Morkhoven
De mooie luchtbeelden opgenomen door een drone volgen het traject van de oude militaire voertuigen die halt houden aan de herdenkingsmonumenten voor de omgekomen bemanningsleden van Britse bommenwerpers die werden neergeschoten in de loop van de Tweede Wereldoorlog. Aan de crashsites houden de vaderlandslievende verenigingen uit de regio telkens een korte herdenkingsplechtigheid met muzikale begeleiding, toespraken en kransneerlegging.
 

film 3 : een documentaire met getuigenissen van laatste oud-strijders van Brigade Piron over de bevrijding van de kustdorpen in Normandië (Frankrijk)
Deze video toont authentieke historische beelden van de militaire ‘Operatie Paddle’ en getuigenissen van de veteranen van Brigade Piron die de gevechten voor de bevrijding van de Franse dorpen langs de Côte Fleurie   meegemaakt. Zij vertellen hoe het echt was om tegenover de vijand te staan en de verschrikkelijke gevolgen van de moordende gevechten die zovele jonge soldaten het leven kostten.
 

film 4 : het soldatenleven van de laatste miliciens in ‘kazerne Blairon’ in Turnhout, vlak voor de opschorting van de legerdienst in januari 1993
Mannen die hun dienstplicht nog hebben moeten doen zullen aan deze video vele herinneringen terug kunnen ophalen. Ze tonen een dag uit het kazerneleven van de jonge dienstplichtige mannen die worden begeleid door een veteraan-klaroenblazer.
Deze korte video wordt aangevuld met een oude RTV-reportage over :
de herdenking van 50 jaar bevrijding van Herentals uit 1994.

Tussen de filmvertoningen en het bekijken van de postertentoonstelling kunnen de bezoekers een drankje bekomen aan de bar vooraan in de zaal.

Er zijn ook 2 infostands waar de bezoeker zich kan informeren over de werking van de organisaties:
 - Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa - : om lid te worden, een boek aan te schaffen, een medaille te kopen
 - 29Bn Logistiek Grobbendonk : om vragen te stellen over een militaire loopbaan bij het leger

 

Verder is er een vitrinekast met enkele unieke militaire attributen te zien en is er een heus legerkampement in de zaal opgesteld.

De toegang tot de tentoonstelling is : GRATIS en vrij toegankelijk tussen 14 en 18 uur.
Plaats: zaal ’t Hof, Grote Markt 41, 2200 Herentals.

 

Herdenkingsactiviteiten op maandag 23 september 2024 van 10:00 tot 18:00 uur

Op de Grote Markt Herentals is doorlopend een Static show te zien van de allernieuwste militaire vrachtwagens  van Defensie aangevoerd door het 29 Bataljon Logistiek Grobbendonk en reeks  oude militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog bemand door reenactors van vzw Spearhead in hun militaire uniformen en uitrusting van de jaren 1940-45.

Voor de schoolgaande jeugd is er een heus hindernissenparcours op de Grote Markt aangelegd. Hier kunnen de leerlingen van de Herentalse scholen (onder begeleiding) hun behendigheid en doorzetting uittesten aan de verschillende uitdagingen langs het traject. Nadien brengen de kinderen ook een bezoek aan de WO2-tentoonstelling in zaal ’t Hof. 

Herdenkingsplechtigheid voor de WO2-oorlogsslachtoffers in de Sint-Jansstraat om 10:00 uur

Om 10:00 uur in de voormiddag is er een korte plechtige herdenking aan het Onze-Lieve-Vrouw kapelletje in de Sint-Jansstraat voor de burgerslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De plechtigheid vind plaats aan het paadje naast huisnummer 77.

De leerlingen van de Freinetschool IBIS lezen een dankwoord voor en de buurtbewoners en nabestaanden van de burgerlijke slachtoffers leggen nadien bloemstukken neer aan het kapelletje.

Herdenkingsplechtigheid ’80 jaar bevrijding van Herentals’ in het Besloten Hof 13:30 uur

Om 13:30 uur in de namiddag start de jaarlijkse herdenking van de Bevrijding van Herentals op de Grote Markt met een parade-stoet onder muzikale begeleiding, talrijke vaandeldragers en oude militaire voertuigen naar het binnenplein van het Besloten Hof (Nonnenstraat 10-12) in het klooster van de Franciscanessen.

Er wordt een korte herdenkingsplechtigheid gehouden aan het monument van de omgekomen weeskinderen met neerlegging van bloemstukken, de overdracht van het peterschap van het monument aan de klassen van het 5e leerjaar van basisschool (W)Onderwijs kOsh en het zingen van de nationale hymne.

Om 14:45 uur begeeft de herdenkingsstoet met de vaandels voorop zich naar de nabijgelegen aula van de school waar de kinderen van Wonderwijs een evocatie brengen over de Bevrijding van Herentals.

Na afloop van dit muzikaal theater begeeft de stoet zich naar zaal ’t Hof  aan de Grote Markt waar er rond 15:30 uur een receptie aan de militaire en burgerlijke genodigden wordt aangeboden.

Ook de WO2-tentoonstelling in dezelfde zaal kan je bekijken tot 18:00 uur.

Foto's Ludo Tofs - met dank / NNieuws.

 

Herdenking Bevrijding Herentals  - foto Ludo Torfs

Herdenking Bevrijding Herentals - foto Ludo Torfs

Herdenking Bevrijding Herentals  - foto Ludo Torfs

Herdenking Bevrijding Herentals - foto Ludo Torfs

Grote Markt 41, Herentals, België

Herdenking Bevrijding Herentals  - foto Ludo Torfs

Deel dit artikel